Sindicatul drumarilor

Doua caracteristici sunt propri sindicatelor care activeaza pe piata muncii in Romania: duplicitatea si dispretul. Cand liderii de sindicat pactizeaza cu patronii sau cu ministerul in defavoarea angajatilor, atunci sunt duplicitari, iar cand devin defensivi dand raspunsuri puerile la intrebari justificate venite din partea lucratorilor, atunci sunt dispretuitori. Asa mi se pare atitudinea doamnei Raileanu Elena, care ocupa functia de presedinte a sindicatului Elie Radu si care raspunde angajatilor pe forumul de pe pagina web a sindicatului.

Sindicatul Elie Radu ar trebui sa apere interesele angajatilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), insa nu schiteaza nici un gest de opozitie atunci cand Radu Berceanu – ministrul transporturilor, cere lucratorilor de la CNADNR sa doneze companiei 10% din salariu. Acesti 10% ar trebui sa formeze un fond din care compania de drumuri sa refaca infrastructura distrusa in urma inundatiilor. Pentru ca nu exista o baza legala prin care acesti bani sa ajunga in fondul deschis de minister, a fost lansat un zvon potrivit caruia cei care vor refuza sa doneze vor fi trecuti pe lista neagra a viitoarelor disponibilizarilor.

Cum gestioneaza conducerea sindicatului si doamna presedinte Raileanu Elena acesta situatie? Incercand sa-i convinga pe cei deja saraciti cu 25% in urma reducerilor salariale decise de guvern, de faptul ca sindicatul nu poate face presiuni si ca aceasta actiune ar fi chiar justa. Aici identific atitudinea de dispret despre care vorbeam mai sus.

Practic, conducerea sindicatului Elie Radu nu doar ca nu doreste sa faca presiuni asupra managerilor companiei (sa isi consulte membri, sa dezbata propunerea ministrului, sa trimita informari presei pentru a face cunoscuta presiunea la care sunt supusi angajatii companiei, etc. – adica sa actioneze asa cum ar trebui sa actioneze un sindicat), dar isi insuseste chiar rolul de tampon intre angajati si angajatori, incercand sa tempereze eventualele rabufniri venite din partea angajatilor. Am avut acest sentiment citind intrebarile si raspunsurile postate pe forumul sindicatului. Raspunsurile sunt date cu scopul de a prosti, de a face ca totul sa fie evaziv, sa para relativ, neconcludent: “nu stim sigur”; “faceti o cerere la noi la sindicat”, “conducerea nu ne-a informat”, “nu am investigat conflictul de munca deoarece am crezut ca va considerati vinovati din moment ce nu ati sunat la noi”, etc.

Cand este vorba de a dona 10% din salariu totul pare o acadea, un balon de sapun, cand lucratorii cer sa fie reprezentati corect totul devine greoi, birocratic, este nevoie de informari, de cereri, de redactat adrese oficiale, este nevoie de semnatura,  de stampila, de acord, de ierarhie.

Deznodamantul este sigur: angajatii CNADNR vor dona 10% din salariu asa cum doreste ministrul. Exista un mecanism psihologic care garanteaza acest lucru. Si acelasi mecanism psihologic mai garanteaza si ca angajatii vor alimenta in continuare, lunar, conturile grase ale sindicatului cu 1% din venitul lor brut, desi acesta nu face nimic pentru ei.

Anarchos

1 comment
  1. TUDOR GABI said:

    Ar fi multe de spus pe langa subiectul dezbatut aici.
    Se fac disponibilizari si vor sa ne schimbe CCM din mers Directoarea CNADNR si Ministru Transporturilor , adica sa se dea 2 salarii compensatorii in loc de 15 salarii + ca nu s-a dat afara cine era de dat si s-a actionat dupa alte criterii decat cele profesionale! va puteti documenta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: